52
None

Alergia la proteinele din laptele de vacă la sugar (2)


Alergia la proteinele laptelui de vacă (APLV) este o reacție imună de tip imediat sau întârziat la una sau mai multe din proteinele existente în laptele de vacă. Cel mai frecvent implicate în reacțiile alergice sunt proteinele din zer și cazeinele. Boala poate debuta la vârstă mică, inclusiv la nou-născut. Manifestările clinice ale acestei afecțiuni variază în funcție de severitatea reacției și sunt de tip manifestări cutanate, gastrointestinale, respiratorii dar și manifestări de ordin general. Pot fi manifestări clinice de tip reacții imediate (apar în câteva minute până la 2 ore de la expunere) sau de tip reacții tardive (apar la 48 ore până la 1-2 săptămâni). Scorul CoMiSS reprezintă un instrument care orientează medicul de familie spre suspiciunea de alergie la proteinele laptelui de vacă. Antecedentele familiale de alergie, vârsta la care au debutat simptomele, examenul clinic cu identificarea manifestărilor clinice, anamneza alimentară au un rol important pentru diagnostic. Diagnosticul de certitudine trebuie confirmat prin investigații paraclinice – testul de provocare orală fiind considerat gold standard. Profilaxia alergiei la nou-născutul și sugarul cu risc înalt care nu poate beneficia de laptele matern este importantă. Când diagnosticul de APLV a fost confirmat tratamentul constă în excluderea din alimentație a laptelui și produselor derivate din lapte, sub monitorizare paraclinică la interval de 3 luni, pentru o perioadă de timp care depinde de severitatea simptomatologiei.

Manifestări clinice severe ale APLV
Pe lângă manifestările clinice ușoare ale alergiei la proteinele laptelui de vacă (APLV) din sfera dermatologică, gastrointestinală și respiratorie, APLV poate avea și manifestări considerate severe.
- Șoc anafilactic/anafilaxie – deși mai rar întâlnit, reacțiile anafilactice pot apărea rapid, fiind o urgență medicală. Acestea sunt însoțite de dificultăți de respirație severe, scăderea tensiunii arteriale și pierderea conștienței 
- Sindrom șoc-like – prezentă acidoza metabolică (afecțiune în care se acumulează prea mulți acizi în corp, ceea ce duce la scăderea pH-ului sanguin sub valorile normale), hipotensiunea arterială, vărsături și diaree 
Important de reținut este faptul că manifestările clinice specifice pentru reacția imediată care apar în câteva minute până la 2 ore de la expunerea la proteinele din laptele de vacă sunt:
- Vărsăturile, stridorul (sunet respirator anormal), wheezing, dificultăți în respirație 
- urticaria, angioedemul
- anafilaxia, sindromul enterocolitei induse de proteinele alimentare

Sugarii cu APLV asociază frecvent și următoarele afecțiuni: 
a) Falimentul creșterii – nu se absorb adecvat nutrienții din cauza inflamației intestinale, refuzul alimentației 
b) Iritabilitate sau comportament schimbat – poate fi o manifestare indirectă a disconfortului cauzat de simptomele gastrointestinale sau cele cutanate
c) Anemie feriprivă – prin pierderi digestive oculte sau aport insuficient alimentar
d) Reflux gastroesofagian

În numărul viitor vom vorbi despre: Prevenția alergiei la proteinele din laptele de vacă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha